Jedna od najperspektivnijih kriptovaluta

Donosim vam poslasticu iz svijeta kriptovaluta 🙂 kako sam već neko vrijeme u kriptosvijetu i bio sam te sreće što sam na vrijeme postao vlasnik određene količine bitcoina prije ovog rasta vrijednosti zadnje vrijeme (da se odmah pohvalim) sada mi je zapeo za oko Cardano, odnosno kriptovaluta ADA. Sada neću puno filozofirati pa vam donosim tekst portala kriptoportal.net. Tamo sve piše, a sudeći prema činjenicama koje donose i nekim mojim istraživanjima informacija dostupnih po raznim portalima i kripto forumima ova valuta ima potencijala. Bitno je da je na vrijeme nabavite, odnosno još jučer 🙂 dok je vrijednost još relativno niska.

Dobra stvar je što tokene za ovu valutu možete početi skupljati jednostavnom registracijom na linku kojeg sam upisao u polje LINK DO ČLANKA (https://revuto.com/invite/bojad10649). Svakom registracijom prijatelja, poznanika, zainteresiranih preko vašeg linka dobivate dodatne tokene što je između ostalog i svrha ovog članka.

Cardano (ADA) je digitalna valuta čiji razvoj je započeo 2015. godine kao projekt tima programera i investitora. Cilj je bio napraviti kriptovalutu “treće generacije”. ADA je od rijetkih kriptovaluta koja se vodi kao otvoreni projekt, odnosno prihvaća se mišljenje svakog programera u pogledu unaprjeđivanja postojećeg sustava.
Kriptovaluta Cardano je decentralizirani i otvoreni blockchain koji koristi pametne ugovore, odnosno „smart contracts“. Cardano (ADA) svoj put na tržištu kriptovaluta je započeo u listopadu 2017. godine. Jedan od najvažnijih investitora i „osnivača“ Cardana je Charles Hoskinson, suosnivač Ethereuma koji se posvetio razvoju nove kriptovalute, koja bi trebala biti naprednija od Ethereuma.

Što je Cardano kriptovaluta?

Cardano, kao i gotovo sve kriptovalute na svijetu ima namjenu da pojednostavni plaćanje, omogući izradu aplikacija te olakša život svojim korisnicima koristeći tehnologiju koja je brža i jeftinija od dosad korištene.

Kriptovaluta Cardano (ADA) je programirana u Haskellu, koji spada u „high-assurance“ stil programiranja. Navedeni stil programiranja zahtjeva veliku točnost te ne dopušta prevelike promjene programa nakon završetka programiranja, što podrazumijeva da kada se projekt završi mora biti savršeno napravljen, jer nisu moguće prevelike izmjene i dorade postojećeg sustava.

Za njen nastanak najzaslužnija je skupina programera iz Japana, koja je zajedno sa već navedenim Charlesom Hoskinson izradila Cardano. Zbog toga je i kriptovaluta Cardano dobila nadimak „Japanski Ethereum“.

Povijest i svrha Cardana

Kao što je već rečeno u uvodu, projekt Cardano je započeo 2015. godine, a ime je dobio prema slavnom talijanskom matematičaru Gerolamu Cardanu. Token ADA je ime dobio po Adi Lovelace, engleskoj znanstvenici i dobitnici Nobelove nagrade, koja se smatra prvim programerom u povijesti.

Cardano je razvila IT kompanija iz Hong Konga IOHK na čijem je čelu već spomenuti Charles Hoskinson. Osnovna ideja je da se napravi iskorak u odnosu na ostale kriptovalute, povećaju mogućnosti sustava i samim time napravi puno bolja i funkcionalnija kriptovaluta u odnosnu na sve svoje prethodnike.

Nastavno ideji, cilj projekta je napraviti kriptovalutu koja objedinjuje sve pozitivne strane svojih prethodnika, koja je:

– brža
– učinkovitija
– jeftinija
– skup svih kvaliteta ostalih valuta

Tako Cardano i njegov token ADA su više „user friendly“ od Bitcoina, postoji mogućnost kreiranja pametnih ugovora koje je lakše implementirati od ETH te je jeftiniji i brži u „peer-to-peer“ transakcijama od Litecoina.

Kako funkcionira kriptovaluta ADA?

Kako bi se poboljšao sustav, promjene u njemu su bile nužne. Kriptovaluta Cardano uvodi inovativni način promjene verifikacije transakcije sa „Proof of Work“, odnosno dokaza o radu na „Proof of Stake“ odnosno dokaza o ulogu.

Cardanov algoritam koji koristi inovativni „Proof of Stake“ način verifikacije transakcija se zove Ouroboros. „Proof of Stake“ sustav omogućava brže obavljanje transakcija jer nije potrebno čekati da se obavi rad za izvršenje određene transakcije, nego je dovoljan dokaz ulog za tu transakciju. Ovakav način verifikacije transakcije omogućuje digitalnoj valuti Cardano povećanje broja obavljenih transakcija u sekundi (tps).

Tijekom ICO (Initial Coin Offer) izdano je 2,5 bilijuna ADA tokena, dok je 500 milijuna prodano te korišteno za financiranje troškova razvoja. Ostatak od 1,5 bilijuna tokena će biti distribuiran s vremenom kao „block reward“. 1/4 ADA tokena u svakom bloku služi kao nagrada za programere koji su radili na projektu.

Kao što je već napisano u uvodu teksta, Cardano je preko svog tokena ADA prvi put izišao na tržište kriptovaluta u listopadu 2017. godine. Naravno, prije toga je proveden već spomenuti ICO gdje su se tokeni prodavali prije samog izlaska na tržište kriptovaluta. Svaki token ADA je prodavan po cijeni od 0,0024$.

Cijena ADA u trenutku pisanja ovog teksta iznosi 0,9040$ (na dan pisanja 14.02.2021.). Ekonomski gledano, onaj tko je uložio u Cardano i njezin token ADA je zaradio veliki povrat investicije koji za male uloge donosi pravo bogatstvo.

Najniža vrijednost valute ADA na tržištu je bila u trenutku njenog izlaska na burzu, odnosno 01.10.2017. godine kada je ista iznosila 0,01735$, da bi njena najveća vrijednost bila 04.01.2018. godine kada je vrijednost iznosila 1,33$. Zanimljivo je povući paralelu, te ako znamo da se prilikom ICO token ADA prodavao po 0,0024$, a na svom vrhuncu iznosio 1,33$, lako možemo izračunati da onaj tko je prodao ADA na svom vrhuncu a kupio je prilikom ICO zaradio povrat od gotovo pa nestvarnih 554 puta.

Ovako visoka cijena ADA kriptovalute u tom periodu se može obrazložiti što je Cardano tih mjeseci bio hit na tržištu kriptovaluta. Imao je najbolje performanse od svih konkurenata, ponudio najbolja rješenja te bio predstavljen kao jedna od prvih kriptovaluta treće generacije. Izašao je na burzu točno u trenutku kada je krenuo strelovit rast cijena kriptovaluta na čelu s Bitcoinom.

*Napomena za administratore Croglasnik-a. Stavljam ovo u kategoriju Sport jer ne nalazim kategoriju recimo Financije ili još bolje Kriptovalute 🙂 Jedna od takvih dobro bi došla ovdje.

Mjesto objave: Nije navedeno mjesto objave…
Slikovni sadržaj
Video sadržaj
Za ovu objavu nije učitan videozapis...
Za ovu objavu nije navedena youtube poveznica….

Nadamo se da Vam je objava bila zanimljiva!

Svoju ocjenu objavi možete dodijeliti putem sustava ocjenjivanja ispod članka, a svoja razmišljanja i komentare molimo Vas da sa svima podijelite u komentarima.

Hvala Vam na čitanju!

Total Views: 72 ,
Anonimno
Author: Anonimno

One Reply to “Jedna od najperspektivnijih kriptovaluta”

Odgovori